Qui és l’Anna Pou

Art per a tothom

Em dic Anna Pou van den Bossche i sóc historiadora de l’art. Em dedico a la divulgació de l’art i ho faig des de tots els canals de comunicació possibles: la televisió, la ràdio, els mitjans digitals, articles i llibres… la meva metodologia és transversal explicant les obres des de la filosofia, la literatura o la música, perquè penso que cada moment té el seu “zeitgeist”, el seu propi esperit, el qual es manifesta a través de totes les produccions artístiques. Explico temes complexos de manera fàcil, busco ser amena i pedagògica però alhora profunda i rigorosa, perquè crec que el saber acadèmic i la divulgació al gran públic d’anar de la mà, més que mai. Tan sols així podem fer una societat millor.

Una mica de currículum

Sóc llicenciada en Geografia i Història, en l’especialitat d’Història de l’Art, per la Universitat de Barcelona. Un cop finalitzada la carrera vaig gaudir d’una beca FPI (Formació de personal investigador per part del “Ministerio de Educación” d’Espanya) entre els anys 1996 i 2000, per a fer el meu doctorat així com pràctiques docents a la càtedra d‘Història de les Idees Estètiques. El doctorat versava sobre “Pensament, teoria i debat en l’art del segle XX” (UB). El 2009 vaig obtenir el títol de “Guia turístic oficial de Catalunya” i el 2010 em vaig diplomar en un Postgrau en “Direcció i Gestió d’ institucions, empreses i plataformes culturals” a la Universitat Pompeu Fabra.

Tinc una consolidada experiència professional en el món de la divulgació i actualitat en l’àmbit de l’art. Sóc la presentadora de la secció d’art al programa ÀRTIC (betevé) des del 2014 i, juntament amb el disseny de continguts, del programa TOT ART de la mateixa televisió. He estat responsable de la creació dels continguts artístics del programa THIS IS ART de Brutal Media produccions (TV3, TV2, MOVISTAR, RAI 1, Al-Jazeera, TV Perú, Nova Zelanda, Mèxic, Grècia). També col.laboro regularment amb la productora Minoria Absoluta com a assessora artística així com amb Catalunya Ràdio (Estat de Gràcia, La nit dels innocents, Popap) i RAC1 (Versió) com a especialista en temes artístics.

Tinc també un àmplia experiència professional en el camp de la docència en Història i Pedagogia de l’Art. Destaca la meva docència a la Escola Massana dins la teoria de l’art i el disseny així com les classes d’història de l’art a la Universitat Internacional de Catalunya, també els cursos de Formació de Professorat al col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres de Catalunya, a la Universitat de Girona i a l’Escola Rosa Sensat, així com els cursos impartits a les institucions següents: Fundació Clos, Amics dels Museus de Catalunya, Amics del MNAC, Germandat de Poblet (trobada d’Intl.lectuals) i a les universitats de Barcelona i Pompeu Fabra (cursos d’estiu). Vaig viure a Múnic entre el 2004 i el 2012, on vaig impartir cursos i seminaris sobre art i pedagogia de l’art a l’Instituto Cervantes, al Pädagogisches Institut München i a la Münchener Volkshochschule. També vaig fer Formació del Professorat per a la universitats d’Augsburg i de Nuremberg-Erlangen. Des del 2012 fins a l’actualitat, a més d’algunes de les institucions ja esmentades, imparteixo cursos a ESHAB (Escola d’Història de l’Art de Barcelona), a l’Aula de la Gent Gran, a la Universitat de l’Experiència de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i al Màster on-line “Sinclètica” del Monestir de St Benet de Montserrat (en col.laboració amb la Universitat de Berlín). També voldria esmentar els cursos de formació pels Guies Oficials de Catalunya que realitzo regularment a través de diversos centres com la Casa Amatller, AGUICAT o BGB.

En el camp dels serveis educatius i de la gestió cultural destaco la fundació d’Àgora Serveis Culturals S.L l’any 2000 juntament amb la meva sòcia Mariona Romaguera, una empresa que dissenya i realitza les visites i tallers de centres com el CaixaForum, La Pedrera, Museu Picasso, Fundació Tàpies, Fundació Vila Casas o Sagrada Família entre d’altres. En qualitat d’autònoma he dissenyat i dirigit visites especialitzades a diverses col·leccions i he creat projectes educatius a Catalunya (Fundació Arranz-Bravo, Can Framis, Can Mario, Palau Solterra, Poble Espanyol, Roca Barcelona Gallery) i a Alemanya, on destaca la creació del projecte “Ars et Cervantes” en col·laboració amb la Bayerische Staatsgemäldesammlungen (Col.lecció de Pintura Estatal de Baviera) destinat a les escoles de Baviera per aprendre cultura i llengua castellana als museus.

Sota la direcció del doctor Joan Sureda he dut a terme diverses investigacions entre les quals destaquen “Patrimonio arquitectónico de la Universidad de Barcelona” (1993) i “Análisis crítico y fuentes de las cartografías del entorno visual y monumental del área mediterránea en época moderna. ACAF-Art.” (UB). Tinc diverses publicacions didàctiques, articles i en llibres, dels quals destacaria els meus estudis sobre Goya. He publicat monogràfics sobre artistes catalans i universals per diaris com El Mundo, La Vanguardia, Ara o El País, així com també m’he fet càrrec de la redacció d’una sèrie dedicada a Museus del Món per Planeta Agostini. Actualment sóc redactora de la revista El Temps de les Arts, on publico articles sobre estètica, patrimoni i sobre la relació entre art i música.

Des de l’any 2019 sóc curadora del Centre d’Arts Digitals IDEAL. La primera exposició va ser dedicada a Monet i la següent: “Barcelona memòria fotogràfica”. Actualment estic preparant una exposició sobre Dalí i la ciència juntament amb la Fundació Gala Dalí, que s’obrirà el setembre del 2022 a l’Ideal. Dins la curadoria recent destaco també la exposició de dedicada a Joan Puig col.leccionista (realitzada amb l’Ajuntament de Palamós).

Directora del departament d’art del màster sinclètica dirigit per Teresa Forcades des del 2019 fins l’actualitat

Actualment professora de l’Escola Massana de Barcelona on imparteixo Filosofia de l’Art i Teoria del Disseny

Professora de la Universitat de la Experiència i coordinadora del curs Humanitats Digitals a la UIC

Presento la secció d’art al programa “La Tarda” amb Adam Martín a Catalunya Ràdio